Natuurgeneeskunde voor dieren
- Lauri Adelaar
- 7 jul 2021
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 23 jul 2024
Natuurgeneeskunde
Natuurgeneeskunde is de verzamelnaam voor geneeswijzen die werken met het zelfgenezend vermogen van het lichaam en die gebruikmaken van methoden en technieken die in de natuur voorkomen. In de natuurgeneeskunde heeft de behandeling als doel het zelfgenezend vermogen te stimuleren met hulp van natuurlijke middelen. Dit kunnen zijn kruiden, homeopathische middelen en bloesemremedies, maar ook voeding, massagetechnieken en meditatie.
In deze blog wil ik je meenemen in welke natuurgeneeskundige uitgangspunten ik aanhoudt in mijn werkwijze als natuurgeneeskundig therapeut voor dieren.

Ziekte en gezondheid
Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Het is het optimaliseren van een dier zijn fysieke, mentale en energetische gezondheid. Waardoor de ontwikkeling van ziekten voorkomen kan worden.
Een simpel voorbeeld hiervan is een dier met een bacteriƫle infectie. Waar doorgaans de bacterie wordt bestreden met een antibacterieel middel, ga ik daarnaast op zoek naar de kern van dit probleem.
Hoe kan het dat het immuunsysteem van het dier zelf niet in staat is geweest om de bacteriƫle infectie af te weren? Het immuunsysteem van het dier is duidelijk verzwakt en om erachter te komen wat dit veroorzaakt heeft doe ik een uitgebreid anamnese gesprek met de eigenaar gecombineerd met een fysiek, mentaal en energetisch onderzoek. Waarbij ik onder andere het fysieke lichaam helemaal afvoel, een stuk diercommunicatie toepas en op zoek ga naar energetische blokkades.

Zelfgenezend vermogen
Ieder lichaam bezit van nature de kracht om verstoringen te bestrijden en zichzelf te herstellen. Het lichaam zal altijd willen toewerken naar balans en gezondheid, mits de omstandigheden dit toe laten. Wanneer afvalstoffen en toxinen zich ophopen zal het lichaam pogingen doen om deze uit te scheiden door acute ziekten zoals; ontstekingen, koorts en verhoogde uitscheidingen zoals overgeven of zweten. Wanneer dit niet lukt zal het lichaam deze stoffen āveiligā willen opbergen in bind- weefsels. Tot dit niet meer gaat en de schadelijke stoffen de weefsels en organen binnendringen en verstoren. Uiteindelijk zal dit de ontwikkeling van chronische ziekten tot gevolg hebben.
Minimale interventie:
Als natuurgeneeskundig therapeut kies ik voor de behandeling met de kleinst mogelijke therapeutische prikkel om het gewenste effect te bereiken. Om de vitale kracht in het lichaam, weefsels en organen te herstellen zodat het lichaam weer in staat is zichzelf te herstellen. Hierbij wordt de ziekte niet onderdrukt, maar wordt het lichaam weer teruggebracht naar het punt waarin het zelf de afvalstoffen en toxinen middels natuurlijke wegen uit kan scheiden.
De natuur geneest, de arts is niet de meester, maar dienaar van de natuur; hij dient de zieke terug te leiden naar gehoorzaamheid aan de wetten van de natuur. - Hippocrates; grondlegger van de Traditionele Europese Natuurgeneeskunde.
Constitutionele behandeling
Bij het opstellen van de behandeling wordt het gehele dier benaderd. Er wordt geen scheiding gemaakt tussen het fysieke, mentale of energetisch lichaam. De focus ligt op de zieke en niet de ziekte of de aangedane organen. De natuurlijke middelen worden ingezet om het zelfgenezend vermogen te stimuleren. Samen met de eigenaar werk ik aan het nemen van de de juiste preventieve maatregelen en stel ik een behandelplan op met onder andere natuurlijke remedies en voedingsadviezen voor het dier.
Comments